15h

7 years ago  •  By  •  0 Comments

Een zweedse dame met een jonge baby klaagt aan één stuk door met een luid Amerikaans accent over de vertraging van onze cityhopper. Ze is niet de enige: ik ben omringt door klagende mensen. Alleen de grote kleine man die naast me zit klaagt niet. Samen spelen we een strategie spelletje op mijn telefoon. En hij geniet en ik dus ook.

Na de vlucht zal nog een treinrit volgen en daarna nog een stukje met de auto en dan zijn we thuis na zijn eerste keer vliegen en zijn eerste keer snowboarden. En ik was erbij. Ik was erbij toen hij moest huilen, omdat hij weer zo hard was gevallen omdat zijn snowboard niet deed wat hij wilde. Ik was erbij om de triomf in zijn ogen te zien, omdat hij in 4min8sec met maar twee keer vallen de piste af was gekomen. Ik was erbij toen hij er met grote ogen erachter kwam dat je bij een lopend buffet echt alles mag pakken wat je maar hebben wilt.


Leuk zo’n burgt in Oslo, maar een sneewballengevecht met je vader is natuurlijk 10x leuker.

Als we met 1,5h vertraging eindelijk opstijgen pak ik mijn ereader erbij en lees mijn Pocket artikelen. De long read “Why time management is ruining our lives” (<- aanrader!) van The Guardian is één van de parels die ertussen staat.

In 1930 voorspelde John Maynard Keynes dat de economische groei en binnen een eeuw voor zou zorgen dat we 15 uur per week zouden gaan werken. Hij kreeg geen gelijk. Hoe efficiënter we gaan werken, hoe meer we inplannen en ik trap zelf met gemak in dezelfde valkuil. Ik moest vechten met mezelf om tijd vrij te maken om de snowboard trip -waar Julian het al sinds augustus over heeft- in te plannen. Ik moet vechten met mezelf om niet op ieder vrij moment mijn telefoon te pakken. Ik moet vechten met mezelf om me niet vol enthousiasme en plezier te verdrinken in mijn werk. En dus besluit ik in het vliegtuig, om ook morgen nog even vrij te nemen en de werkdag, de mailbox en alle dingen die erbij horen te laten voor wat ze zijn.

Werk mag nog even een lang weekend wachten. Rest alleen de vraag hoe wij allemaal structureel naar die 15h per week kunnen gaan.

Submit a Comment