€ 18 miljard in zee? Of kan het slimmer…

9 years ago  •  By  •  0 Comments

Het kan zijn dat ik dit allemaal verkeerd begrepen heb, dus corrigeer me vooral als ik het fout heb. Daar zijn de comments voor. Maar als ik het goed bereken, gaan we € 18 miljard in zee gooien.

In 2020 moet 14 procent van de energie duurzaam worden opgewekt. Op het land is er groeiende lokale weerstand tegen meer en grotere windmolens. Daarom moeten veel van de nieuwe windmolens in de Noordzee komen. Via een verhoging van de energierekening voor huishoudens komt hier een bedrag van 18 miljard euro voor beschikbaar, die gedurende 15 jaar de verliezen op ‘wind-op-zee’ moet compenseren, aldus de NOS.

18 miljard in zee

Als ik het goed lees gebeurd er in 2015 het volgende. Er gaat in 15 jaar tijd € 18 miljard van de burger, naar grote energie bedrijven om Windmolens op zee te plaatsen die niet renderen?

Wat kost welke energie

Waar het produceren van energie uit kolen en gas 3 a 4 eurocent per kilowattuur kost, is dit bij wind-op-zee namelijk 17 eurocent.

Een onderzoek van Lazard kwam eind 2014 met de cijfers voor zonne- en windenergie op land in de US. Een quote uit de NY Times:

According to a study by the investment banking firm Lazard, the cost of utility-scale solar energy costs about 7.2 $ cents a kilowatt-hour at the low end, with wind at 3.7 $ cents without subsidies.

Waar komt het prijsverschil vandaan?

Een deel van het prijsverschil kan door een verschil in wind – stabieler meer van het maximaal renderende wind type – en schaal komen. Wellicht heeft de VS meer juiste wind dan Nederland en de schaal zal in de states zeker groter zijn en de kosten dus lager. Ook is land vermoedelijk aanzienlijk goedkoper dan in Nederland.

€ 18 miljard slimmer investeren

Bovenstaande veranderd echter niets aan de situatie. € 18 miljard in zee gooien is een zeer domme actie als er betere alternatieven zijn. Een Nederlands fonds van windmolens in Amerika zou al slimmer zin. Het heeft echter niet mijn voorkeur. Nederland telt ongeveer 7,6 miljoen huishoudens. €18 miljard vertaalt zich in € 2368,- per huishouden. Daar zou je mensen zelf zonnepanelen van op het dak kunnen laten plaatsten. Dan komt de kracht letterlijk bij de burger ipv bij de miljardenbedrijven die winstmaximalisatie als doel hebben. Ooh en het ging minder met de bouw? Er zijn denk ik best wat mensen uit de bouw die ze willen plaatsen. Nederlandse werkgelegenheid en verduurzaming.

Nogmaals, wellicht zie ik het helemaal verkeerd, maar denk er eens over na.

Klein psje 1. Ik weet niet wat een zonnepanelen fabriek en R&D center kost, maar als het niet te veel energie vraagt dan kan dat vast wel in Groningen komen te staan 😉 Besteden we dat geld ook in “eigen” panelen en innovatie ipv import uit China en Duitsland.

Klein psje 2. Ik hoor uit betrouwbare bronnen dat “we” 1 miljard per week! weggeven aan olie. Meer eigen energie is minder olie inkopen. Dat kan ook best een leuke besparing zijn.

Submit a Comment