De telecomwereld een beetje mooier maken: dat is de ambitie van Voys Telecom in Groningen. Het bedrijf behoort tot een van de snelst groeiende technologische bedrijven van Europa en verdubbelt ieder jaar de omzet. ‘Ervoor zorgen dat iedereen leuk werk heeft, dat is mijn baan.’
Klokslag twaalf uur legt iedereen bij Voys Telecom het werk neer. In de centrale ruimte van het Groningse bedrijf gaan alle aanwezige medewerkers in een grote kring staan en iedereen vertelt in een razend tempo waar hij mee bezig is en waar hij tegenaan loopt. Binnen een kwartier vliegen er tientallen klanten, projecten en ideeën door de ruimte. Aan het einde klinkt er een applaus voor de ‘verhuizers’ van afgelopen weekend en is het tijd voor de gezamenlijke lunch.
Deze zogeheten stand-up wordt twee keer in de week gehouden, legt Mark Vletter, oprichter en eigenaar van Voys, ons later uit. Hij ziet het als zijn taak om ervoor te zorgen dat iedereen leuk werk heeft. ‘Dat is mijn baan.’ Het is druk: zes nieuwe mensen, afgelopen weekend verhuisd en een hoop mooie projecten die lopen. Hij is trots. Voor het eerst heeft hij zich met dit soort zaken eens niet bemoeid. ‘Het is gaaf om te zien hoe een paar jongens die verhuizing helemaal zelf opgepakt hebben.’ Het is maar een voorbeeldje. Mark doet zijn best om juist niet overal als spin in het web te fungeren. Dan ontstaat echt eigenaarschap. Het komt weer vaker voor dat Vletter ’s ochtends op kantoor denkt: ‘Wat zal ik eens gaan doen?’ Dan ontstaat er weer ruimte voor wat nieuws.
Met de snelle groei, de hoge klanttevredenheid en internationalisering in het vooruitzicht, zijn ze bij Voys Telecom maar gestopt met het maken van jaarplannen. ‘De ontwikkelingen gaan veel te snel. We werken nu met een zogenaamde outlooks, een lange termijn visie en een missie. Voor de korte termijn stellen we dots, punten op de horizon. Wat willen we wanneer bereiken? Het gaat dan veel meer om maanden.’
Groeistuip
Voys Telecom is een typisch bedrijf van de Y-generatie: jong, ondernemend en bewust van omgeving en betekenis. eigenwijs Y-bedrijf met de missie om de telecombranche te veranderen in een klantvriendelijke, behoefte-gedreven branche past ook in dat beeld. Hiervoor beogen ze in zeven tot tien jaar de nummer-5 telecomprovider van Nederland te zijn, maar dan wel met een social-businessmodel: het gaat om welvaart én welzijn. Toen het bedrijf in 2012 een eerste groeistuip doormaakte, zocht Vletter naar een vernieuwend organisatiemodel. Voys moest een plek worden waar leuke mensen leuk werk konden doen. Geen targets, geen bonussen en geen saai werk en vooral geen obstakels. Samen mooie dingen maken en leuke dingen doen, zodat iedereen met plezier naar de Mediacentrale ten Zuidoosten van Groningen-stad fietst. Hard werken, hard lachen is het (van Finext geleende) motto.
‘Ygenwijs’ bedacht hij dat het nergens anders zo werkt als bij Voys en dus hebben hij en de collega’s bij Voys de verschillende inspiratiebronnen naar het Voys Handboek vertaald. In dit handboek schrijven de mensen van Voys met elkaar waarom ze bestaan en waarom ze de dingen doen zoals ze die doen. Het is en blijft een levend document, ‘een papieren Voys’. We zien er mooie dingen in terug: wat vinden we belangrijk?, wat is onze why?, hoe spreken we elkaar aan?, hoe lunchen we samen?, de ‘stand-up’ twee keer in de week…
Bij Voys werken twee soorten mensen, legt Vletter uit: nerds en ‘gewone’ mensen. De nerds houden van techniek en de ontwikkeling ervan. Ze maken graag mooie, nieuwe toepassingen die nog niet eerder ontwikkeld zijn, zoals gratis bellen vanuit een e-mail, of gesprekken meetbaar maken in Google. De nerds maken functionaliteiten voor corporate telefoniecentrales beschikbaar voor het midden- en kleinbedrijf en vinden dat fantastisch om te doen.
De ‘normale mensen’ bij Voys houden van de mogelijkheden die de techniek aan de klant kan bieden. Daar worden zij enthousiast van. Zij stellen de ‘en kan dit dan ook?-vraag aan de nerds, met de gedachte ‘want dat zou wel heel mooi zijn’. Vletter: “Mensen moeten hier echt passen, zelfredzaam zijn. Maar hoe vind je die? We adverteren alleen op onze eigen site en via social media. Geen vacaturesites. Van de reacties die er dan echt uitspringen checken we via de ‘sociale overlap’ (gemeenschappelijke kennissen) of mensen hier tot bloei zouden kunnen komen. Een aantal komt dan op gesprek en loopt een dag mee. Uiteindelijk kiest het team wie ze erbij willen hebben.”
Transparant proces
Persoonlijke groei, plezier en zinvolle waarde toevoegen is bij Voys het doel. Typische generatie Y-kwaliteiten die ze bij Voys ver doorgevoerd hebben. Zo is het de bedoeling dat je niet langer dan vijf jaar bij Voys werkt, tenzij het nog steeds bij je loopbaanmissie past. Daarover zijn ze veel en open in gesprek. Twintig procent van de medewerkers heeft naast de baan bij Voys een eigen onderneming en dit wordt van harte toegejuicht. Binnenkomen bij Voys gebeurt met een aannamebeleid op mentaliteit en is een open proces. Collega’s beslissen met elkaar of iemand past. Ook weggaan is een transparant proces, ‘met opgeheven hoofd kwam je binnen en als je leerdoel behaald is, kun je met opgeheven hoofd vertrekken.’ Zo leveren ze ambassadeurs af op de arbeidsmarkt.
Vletter laat ons het dashboard zien. “Dat is belangrijk. Vrijheid, plezier, persoonlijke groei: het is allemaal essentieel. Daar hoort ook transparantie van resultaten bij. Hoe doen we het? En hoe doe ik het in het grotere geheel? Helder zichtbaar gemaakt op een groot scherm.”
Aan alles merk je dat Mark het gedachtegoed graag wil delen. Dat is het allerbelangrijkst, het bedrijf is het vehicle daarvoor. Met het handboek Voys in de hand gaan we naar huis. Dit handboek is te krachtig om alleen maar uit te reiken aan je eigen medewerkers. Voys kent geen binnen- en buitenkant. Die transparantie werkt als een magneet voor medewerkers én klanten. Marketing 3.0 in optima forma.
Dit verhaal komt uit Een boekje om te delen.
Submit a Comment