Column voor RTLZ: Politieke Startups

8 years ago  •  By  •  0 Comments

Aanstaande donderdag is het grote Startup-verkiezingsdebat. Hierin gaan VVD, D66, SP, Groenlinks, PvdA en CDA de strijd aan om de gunst van de startupkiezer. Er zijn een hoop nieuwe partijen niet bij het debat aanwezig terwijl die nieuwe politieke spelers juist de veranderdrang laten zien waar mensen naar verlangen.

GeenPeil

De eerste is GeenPeil. Ja, ik weet dat de partij voortkomt uit GeenStijl. Je kunt van alles van het weblog vinden maar community en het inzetten van digitale middelen snapt deze club als geen ander. Het idee van partijvoorzitter Bart Nijman en lijsttrekker Jan Dijkgraaf – hij gaat dieper in op GeenPeil in dit radio interview – is even simpel als revolutionair: geen standpunten, geen programma en alle macht aan de leden.

Die macht krijg je door lid te worden van GeenPeil. Iedereen mag lid worden, dit is niet anoniem en het geeft je een evenredige stem binnen de partij. Vervolgens mag je voor ieder Kamerstuk je stemvoorkeur uitspreken.

Daarbij kun je je inlezen in de standpunten van verschillende andere partijen uit de Kamer, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden. Dit wordt verzameld in het platform dat GeenPeil bouwt. Verder kun je aangeven dat je voor bepaalde onderwerpen zoals veiligheid, zorg, arbeidsmarkt, et cetera standaard meegaat met een andere partij. Dit kun je ook per onderwerp variëren.

Door leden macht te geven, breng je de politiek dichter bij de burger. Je stemt niet één keer per vier jaar op een aantal standpunten die vertroebelen in de coalitieonderhandelingen, maar je stem wordt per punt opnieuw bepaald. Een vergaande en moderne vorm van democratie en een manier van werken waar elke andere politieke partij lering uit kan trekken.

Piratenpartij

De tweede partij domineert de afgelopen periode mijn Twitter-tijdlijn. Ik heb het over de Piratenpartij. Er zijn meerdere redenen waarom ik zoveel van ze zie. Ten eerste ben ik een groot voorstander van privacy. In 2015 spanden we samen met zes andere partijen een rechtszaak aan tegen de staat wegens grote privacyschending (die we wonnen). Ook volg ik veel mensen die strijden voor digitale mensenrechten.

Een tweede reden is Groningen. De stad is zeer digitaal en veel kandidaten op de Piratenlijst komen uit Groningen. Tot slot volg ik veel nerds en de Piratenpartij heeft een zeer sterke digitale agenda, wat door veel nerds wordt gewaardeerd.

Wat de Piratenpartij bijzonder maakt, is dat ze burgerrechten centraal stellen. Daar komt automatisch uit voort dat ze open en inzichtelijke politiek willen bedrijven, waarbij veel invloed van de burger gewenst is. Daarbij is het ook één van de partijen die de digitale wereld en de invloed die dit heeft en gaat hebben op onze maatschappij echt snapt. De Piratenpartij is actief in meer dan 60 landen. Omdat de digitale maatschappij geen rekening houdt met landsgrenzen, is dit een sterke plus van deze club.

Als je mijn tijdlijn zou geloven, wordt de Piratenpartij de grootste partij in Nederland, maar zo hard zal het bij de verkiezingen niet lopen. De partij staat inmiddels -ondanks het gebrek aan media-aandacht- als één van de weinige nieuwe partijen op één zetel in de peilingen. Hoe de verhoudingen werkelijk liggen, weten we op 15 maart. Hoe startupvriendelijk de grote 6 zijn, hoor je morgen!

Submit a Comment