De eerste keer dat ik op zo'n groene deel scooter stapte was dat omdat ik mijn fiets weg moest brengen. Deze mocht naar mijn fietsenmaker zodat hij mijn Bullitt cargo bike elektrisch kon maken. Met max 27 km/h bleek de elektrische scooter geen scheurijzer maar het eenvoudige manier om mijn binnen 15 minuten weer thuis te krijgen.
Op weg naar huis passeerde ik vier bussen. Allemaal nagenoeg leeg, want met Covid blijkt de bus niet het favo vervoermiddel te zijn. In mijn straat parkeren mocht ik niet dus belandde hij aan de andere kant van de weg bij een broertje die daar reeds geparkeerd stond.
Ik was benieuwd naar waar de groene apparaten vandaan kwamen. 250 lichtgroene van GO Sharing en 100 donkergroene van Felyx bleken er op dat moment in de stad te staan. De bedrijven blijken zelf te hebben bedacht dat Groningen toe was aan de deelscooter. Daar kunnen ze tot 1 januari mee experimenteren want dan kijkt de gemeente naar een vergunning en kan het zo zijn dat de deelscooter verdwijnt. Groningen blijkt blij te zijn met de scooters; één van de bedrijven plaatste er in verband met het succes recent 100 bij.
De afgelopen maanden hoorde ik steeds meer mensen over de scooters. Mensen die er nog geen gebruik van hadden gemaakt klaagde over het straatbeeld. Mensen die er wel gebruik van hadden gemaakt vonden het een ideale toevoeging en klaagde over het straatbeeld.
Frits, de man die mij met de taxi naar huis rijdt als er geen bussen meer gaan was minder fan van de apparaten. Waar een ritje met de scooter twee keer zo duur is als met de bus, is het 3x goedkoper dan een ritje van Frits. Daarbij blijkt de scooter ook net wat flexibeler dan Frits. Hij heeft er dus serieuze concurrentie bij in een tijd die al heel moeilijk is voor de taxibranche.
Ik merkte bij mezelf vooral dat ik me anders in de stad begon te bewegen. Ik loop vaker naar het werk en naar de stad. Want vooral voor de enkele vervoersbeweging is de scooter ideaal. En ik blijk niet de enige.
Agree! Ik pak nu sneller een scooter voor een afspraak. Of om in de stad te komen ipv auto. Daardoor loop ik ook meer omdat ik bv na een afspraak niets meer heb staan. Huur fietsen/scooters/steps horen in de mix als je minder auto’s wilt in de stad imo.
— Alex van Ginneken (@avanginneken) September 20, 2020
Nu is het natuurlijk de vraag of dit de uitzondering is of de regel. Dus ik zou vooral kijken naar de data over vervoersbewegingen en gebruik, waar die door Covid-19 heel vreemd zal zijn.
Onze wethouder Roeland van der Schaaf blijkt echter minder gelukkig met de scooters.
Nu in Haren, straks op de stoepen in en rond de binnenstad. https://t.co/zfWQTrJdj1
— Roeland vd Schaaf (@roelandvdschaaf) September 17, 2020
Dat hij dat op Twitter zet is relevant omdat hij gaat over ruimte, wonen, wijk- en dorpsvernieuwing. Maar die vernieuwing moeten we blijkbaar niet willen.
“Scooters ipv fietsen is geen vooruitgang. En een openbare ruimte vol met commerciële huurproducten ook niet” aldus Roeland.
Ik zou die uitspraak graag onderbouwd zien met data. Want heb je liever die auto of een scooter in het centrum? En staan er minder auto’s in het centrum. Want ik vind de uitspraak op het eerste oog nogal kort door de bocht. Ten eerste is een scooter een compleet ander apparaat met een andere use case. Scooters gaan verder en wat sneller. Je ontlast bussen en maakt taxi’s minder noodzakelijk. Enkele reizen zijn mogelijk en het kostenperspectief van de scooter is anders. De scooter hoort net als een (leen)fiets of (leen)step of (leen)one-wheel onderdeel te zijn van je stadsvervoer mix. In Antwerpen doen ze dit al jaren. Daar komt bij dat openbaar vervoer ook in Nederland gewoon uitgevoerd wordt door commerciële partij die een aanbesteding wint.
Nog veel interessanter is dat een deelscooter of deelfiets procentueel veel meer wordt gebruikt dan een fiets in eigendom. Wil je dus simpelweg minder “ijzer” in een stad als Groningen dan is delen aanzienlijk slimmer dan zelf kopen. Je zou zelfs kunnen stellen dat het voor minder “waste” zorgt. Joh wellicht blijken we zelfs af te kunnen met minder of kleinere bussen.
Nou is dat natuurlijk een beetje een utopisch beeld, maar ik zie niet in waarom je een huurconcept voor vervoer niet op dezelfde manier zou kunnen benaderen als de aanbesteding van het OV. Steden als Barcelona en Antwerpen hebben geweldige stads fiets deel concepten. En ja OV-fiets, die kun je dus wel gewoon parkeren op meerdere plaatsen in de stad, waarna meer mensen hem kunnen gebruiken.
Dat de behoefte er is voor slimmere manieren van vervoer lijkt me inmiddels meer dan duidelijk. Dat we slimmer moeten omgaan met parkeren van deze apparaten lijkt me net zo evident. Het is echter ergens wel raar dat we niet klagen over “die grote verscheidenheid aan grote auto’s die overal maar ongebruikt geparkeerd worden”. Die auto’s zijn groter, lelijker, het zijn er meer, ze worden minder gebruikt, nemen meer ruimte in en zijn slechter voor het milieu. Maar omdat het normaal is klagen we daar niet over.
Een deelscooter in het gras, met daarachter een midden op de weg geparkeerde auto. Onzichtbaar in het straatbeeld door gewenning.
Wellicht kunnen we wat van die plekken ombouwen naar scooter parkeerplaatsen. We hoeven toch niet meer met de auto naar de stad als je je slimmer kunt vervoeren.
Wij hebben onze tweede auto inmiddels weggedaan, wellicht dat dat soort signalen, onderzoek en data de coalitie in Groningen tot mooie inzichten kan brengen.
Submit a Comment