Het zwart/wit van Twitter

6 years ago  •  By  •  0 Comments

Ik open Twitter en de naam Hans Nijenhuis -hoofdredacteur van het AD- komt vaak terug en niet in positieve zin. Hij blijkt in Jinek een weinig subtiele uitglijer te hebben gemaakt rond de oliebollentest.

Nieuwsgierig naar het verhaal erachter kijk ik Jinek terug. Aan tafel, de broer en zus die vorig jaar een 1 scoorde. Ze gebruiken al jaren opa’s recept en werden daar ooit 2de mee. De klanten zijn blij, maar de oliebollentesters verwachten blijkbaar meer. In het publiek zit een eigenaar van een zaak die eerder laag scoorde, vervolgens alles opnieuw is gaan bekijken en nu een 9,5 haalde. De broer is nog niet toe aan deze stap. Het blijft een familierecept. Broer onderbreekt veel, laat niemand uitspreken en dat zorgt voor een onrustig gesprek.

Hans heeft zich niet goed voorbereid en waar hij de theorie van crisismanagement lijkt te snappen, gaat het in de praktijk goed mis. Hij ergert zich aan de broer en heeft blijkbaar het gevoel dat hij zijn verhaal niet kan vertellen. Hij wordt ook overvallen door de inhoudelijke kennis van de test die Jinek blijkt te hebben. Na de zoveelste interruptie van de broer, gooit Hans zijn opmerking eruit “als je bakt zoals je praat dan snap ik dat je laatste bent”. De studio wordt en stil van. Hans heeft het sentiment nu echt tegen. Een tafelgast maakt de opmerking “je doet dit om meer krantjes te verkopen” en Jinek komt met nog een onderzoekfeit. “het onderzoeksbureau geeft nooit een één, maar als laagste een 3, hoe kom je aan die 1”. Het gat is definitief gegraven.

De dag erna zegt Hans Nijenhuis sorry en daar laat Twitter zich van haar slechtste kant zien.

De reacties op zijn verontschuldiging zijn snoeihard en het zijn er heel veel. Hier zit voor mij de echte angel. Twitter is zo hard geworden. Het grijs is verdwenen in deze digitale een echo kamer.

Een mooi voorbeeld daarvan is de Tweet van Theo Hiddema die ik ook vanmorgen tegen kwam.

Theo weet donders goed hoe een kamerdebat werkt en dat alleen de woordvoerders bij zo’n debat zijn, maar je kunt de onderbuik van je achterban lekker aanspreken met zo’n Tweet.

De “Dit vind ik ook erg” volgt met 848 retweets en 1932 likes and counting. Het wordt echter echt interessant in de comments. Daar vind je namelijk wel wat inhoud. Die inhoudelijke reacties krijgen echter maar een fractie van de hartjes. Blijkbaar lees bijna niemand verder dat de tweet waar Theo lekker mee heeft kunnen soren.

Scoren op Twitter doe je met zwart en wit. Het grijs is verdwenen. Ergens voel het daarmee alsof het zoeken naar de waarheid verloren is gegaan. Alsof de weldenkendheid het verliest van het populisme.

Submit a Comment