In gesprek met Neelie Kroes over startups

9 years ago  •  By  •  0 Comments

De Groninger starters-scene stond er fraai op. Met een serie sterke presentaties – al kreeg één pitcher van speciaal gezant Neelie Kroes een verbale draai om de oren: ,,Ik zit hier om feiten van je te horen'' – werd een strak beeld neergezet van de potentie in Noord-Nederland. Neelie Kroes toonde zich na afloop onder de indruk en dat is bij haar geen praatje om de vaak.

De mooiste sessie was ‘s ochtends toen IMDS, Crowdynews, Tvilight en Catawiki in samenwerking met Mark Vletter (Voys) een beeld schetsten van de ontwikkelingen en successen vanuit de Mediacentrale. Vletter: ,,We begonnen in 2006 met acht man op een paar vierkante meter in de Mediacentrale. Prachtige bedrijven zijn er uit voortgekomen. Neem Dataprovider. Dat bedrijf heeft meer gegevens over bedrijven dan alle Kamers van Koophandel in Europa bij elkaar.”

Succesnummers

CrowdynewsIMDS, Catawiki en Tvilight zijn ook succesnummers. Die tellen bij elkaar eind dit jaar 550 werknemers. En dat is in een paar jaar tijd opgebouwd. Zo zijn er ook andere bedrijven die de startersfase al voorbij zijn, zoals JetStream/StreamZilla, Peperzaken en Vletters eigen Voys.

Al die bedrijven doen het vooral op eigen kracht. Maar bestuurders/politici, kennisdragers en grote ondernemingen onderkennen onderhand het grote belang van de starters en dus kwam gisteren alles bij elkaar in een zogenoemde bestuurderslunch. Maar een deel van de starters voelde zich daar slecht vertegenwoordigd. Er was wat gemor en dat is eigenlijk typerend voor wat er in Groningen gebeurt. De ondernemers zijn er kritisch en eigenwijs, maar zeker ook behulpzaam en uiteindelijk positief. Zo zijn er zelfs de mooiste bedrijven ontstaan.

Weinig trots

Het is in dat licht wel grappig dat noordelijke ondernemers ook voortdurend te horen krijgen dat ze weinig trots uitstralen. Dat gaat al jaren zo en gisteren ook weer. Die trots is er wel degelijk maar wordt in Noord-Nederland nu eenmaal ingetogener uitgedragen dan in de Randstad. Het is eigenlijk niet eens een vraag waar je meer aan hebt: de gebakken lucht van de trots of de eigenwijsheid bij het bouwen van een bedrijf.

Mark Vletter, vanwege de files in Den Haag gevlucht naar het Noorden, legde het even speciaal uit aan Neelie Kroes. ,,Als je hier een ondernemer hoort zeggen: het kon minder”, zo stelde hij, ,,dan is de kans groot dat die ondernemer een miljoenenbedrijf heeft.”

Submit a Comment