Interview met RTL: Managers zijn overbodig

9 years ago  •  By  •  0 Comments

Bij het Groningse telecombedrijf Voys zal je nooit een manager tegenkomen. Oprichter Mark Vletter vertelt waarom.

Voys is een bedrijf zonder managers. Waarom niet?

“De wereld veranderd exponentieel. Je hebt een organisatie nodig die in die wereld kan blijven opereren. Managers vertragen en halen verantwoordelijkheid weg bij het individu. Als je mensen om je heen vraag naar “hun beste manager” dan was dat iemand die hen uit de wind hield en liet excelleren. Als dat het beste is wat management te bieden heeft dan kun je de functie in mijn optiek opheffen.”

Is Voys ook een bedrijf zonder leiderschap?

“Nee, het is een bedrijf met alleen maar leiderschap. Iedereen is leider binnen zijn rol. Dat zorgt ervoor dat de organisatie agile is en kan inspelen op kans, klant en marktwens.”

Wat is de belangrijkste les die jij ooit geleerd is op het gebied van leidinggeven? En van wie?

“Dat een leider iemand is die de visie bepaalt en mensen in hun kracht zet. De leider van een organisatie heeft een droom en probeert andere mensen te enthousiasmeren voor die droom. Dromen heb ik moeten leren. Waar moet mijn bedrijf staan over 5 jaar? En dan geen plan maken, maar iedere dag weer de volgende kleine stap naar die droom zetten. Egbert Brons was degene die mij leerde dat ik moest dromen. Simon Sinek was degene die me leerde hoe ik die droom kon opschrijven en vertellen en hoe hiermee het DNA van het bedrijf werd bepaald.”

Wat is de grootste blunder geweest?

“Me onvoldoende bewust zijn van mijn eigen talenten. Ik heb twee jaar geleden een aantal tests gedaan om te kijken wat voor een persoon ik ben en welke talenten ik heb. Het is absurd dat ik dit pas op mijn 32ste ben gaan doen. Dit hoort onderdeel te zijn van een onderwijssysteem. Je moet niet trainen om de dingen waar je slecht in bent beter te maken, maar je moet de dingen trainen waar je goed in bent en die verder verbeteren. Daar kun je het meeste waarde toevoegen.”

Welke tip geef jij mensen die beter willen worden in leidinggeven?

Lachend: “Ga vaker op je handen zitten.”

Mark Vletter richtte in 2005 Voys op vanuit TNO. Voys is uitgegroeid tot een van de grootste zakelijke operators op het gebied van hosted (VoIP) telefonie, ofwel bellen over internet. Op 2 juni is Vletter samen met leiderschapsexpert Remco Claassen te zien tijdens het avondseminar Doordenkers in Groningen.

Submit a Comment