Licht in het donker: Apature AL-M9 vs AL-MX

5 years ago  •  By  •  0 Comments

De Apature AL-M9 en AL-MX brengen licht in je broekzak. Word je hier als fotograaf of video maker gelukkig van? Een eerlijk verhaal na twee maand praktijkgebruik.

Het woord fotografie komt uit het Grieks en betekent letterlijk lichtschrijven. Nu kun je voor de meeste foto’s goed af met het licht dat standaard op de sensor valt en met een lichtsterke lens kom je ook ‘s avonds een heel eind. Maar dan neemt de ruis toe. Je hebt daarmee vaak net niet het plaatje dat je voor ogen hebt.

Aputure: meer licht voor fotografie en video

Ik besloot daarom op zoek te gaan naar een lampje dat licht in het duister kon werpen en na goed wat zoekwerk kwam ik uit bij Aputure.

Aputure brengt veel licht in broekzakformaat. Je hebt daarbij twee opties.

1. Aputure Amaran AL-M9, licht voor weinig geld

Met de Aputure Amaran AL-M9, krijg je veel voor rond de € 45,-. Het lampje is met een dikte van 1,4cm en 140g aan gewicht lekker compact. De accu gaat een kleine twee uur mee op maximale sterkte en de M9 heeft 9 lichtstanden. Het lampje is vaak subtieler dan een flitser en geeft een prettiger licht. Ook heb je meer gevoel bij wat het licht gaat doen met je scene dan je hebt bij een flitser. Daarnaast maakt het creditcard format haar een stuk kleiner. Er zit een hotshoe adapter bij de lamp waarmee je haar op de plek van de flitser kunt monteren. Je krijgt één standaard lichtkleur van 5500 kelvin en twee kleurenfilters om de lamp warmen of kouder te maken.

Overall voor de € 45,- die je betaalt, een dikke aanrader, maar de M9 heeft ook een grote broer en dat brengt ons bij optie 2.

2. Aputure AL-MX, veel licht, veel kleur, veel geld

De Aputure AL-MX is de grote zus van de M9 en je mag gelijk je portemonnee trekken; ze is met bijna € 170,- aan de prijs. Je gaat van de 9 leds van de AL-M9 naar 128 leds. De accucapaciteit is met 1800mah gelijk, maar de lamp brandt met dik een uur op maximale sterke korter. Ze is met bijna 280 gram 2x zo zwaar wat vooral komt door het dikke koelblok wat aan de accu gemonteerd is om het geheel op temperatuur te houden. Dit maakt haar ook een stuk dikker.

Waarom zou je 3x zo veel geld uitgeven voor een lamp die minder lang brandt, twee keer zo zwaar en een stuk dikker is? Daar zijn twee redenen voor.

De eerste reden is dat de MX ruim 3x zo lichtsterk is. Je gaat van 900 lux bij de M9 naar een max van 3200 lux bij de MX.

Waar de lamp echter werkelijk punten scoort is de verschillende lichtkleuren. De MX heeft een kleurbereik van 2800-6500K en 5 verschillende kleurstanden.

Ze heeft ook net wat meer pro features met een hotshoe adapter van metaal en een 1/4 schroefgat welke je standaard in de MX vindt.

Is de Apature AL-M9 of Al-MX of een waardevolle toevoeging

Dan de hoofdvraag. Is een Apature een waardevolle toevoeging aan je kit? Het antwoord daarop is ja. Ik heb de AL-MX standaard bij me en ze komt met enige regelmaat uit de tas om net even bij te lichten. Ik gebruik de MX het meest op de laagste lichtsterkte en op de warmste lichtstand van 2800K. Omdat je qua lichtkleur ook veel kunt in de nabewerking en omdat er bij de AL-M9 ook een 3200K filter geleverd wordt was deze voor mij waarschijnlijk een betere keuze geweest. Ik merk dat de MX zelfs soms niet “zwak” genoeg is waardoor ik de lamp verder weg moet zetten. Daarnaast hou ik wel van minder gewicht.

Gebruik je je camera niet alleen voor fotografie maar ook voor video, dan wordt de MX de betere keuze. Het is een krachtige uitbreiding voor je vlog setup en de sterkere lichtstanden zijn bij video buitengewoon welkom.

Een test video setup met de Arsenal en de Apature AL-MX op lage lichtsterkte.

De bouwkwaliteit van lampen is goed, waar de mount met het 1/4 schroefgat van mijn MX net scheef gemonteerd is.

TL;DR Apature AL-M9 of AL-MX kopen of niet?

Antwoord: Ja

Welke:

  • Voor de fotograaf die niet te veel gewicht mee wil nemen: Apature AL-M9
  • Voor de video en vlog mensen: Apature AL-MX

Wil je een Apature testen? V-nix is vanwege haar scherpe prijzen, stipte levertijden en goede klantenservice één van mijn favoriete gear webshops en heeft zowel de M9 als de MX op voorraad.

Submit a Comment