“Ook Youp schijt gewoon op het porselein, de koningin rookt er zelfs een sigaretje bij”

5 years ago  •  By  •  1 Comments

Als je mijn naam intikt in een zoekmachine dan zul je onder andere tegenkomen dat ik:

  1. In de top 3 sta van de beste Nederlandse ondernemers van 2018 volgens BNR
  2. Behoor tot de 200 meest invloedrijke mensen van Nederland in ‘13,’ 14, ‘15,’ 16 en 2017
  3. En dat ik 10 miljoen “waard” ben volgens Quote

Kijk je echter wat verder dan die eerste zoekresultaten, dan kom je erachter dat ik 1 dag in de BNR-lijst heb gestaan en dat was toevallig op 31 december.

Daarnaast kom je erachter dat ik naamgenoot ben van Hélène Vletter-Van Dort, de invloedrijke bestuurder en hoogleraar. Zij behoort al jaren tot de meest invloedrijke mensen in Nederland.

En als je kijkt naar mijn financiën: ik heb een studieschuld van zo’n 8k, een hypotheek van ruim 300k die ik gelukkig deel met mijn vrouw en een banksaldo van € 297,65. Het geld op de bedrijfsrekening is van en voor het bedrijf of voor de goede doelen die we vanuit dat bedrijf kunnen ondersteunen.

Tekst gaat verder onder foto

Namen, reputaties en Instagram zijn genoeg om een beeld in je hoofd te vormen van wie iemand is. Een ontmoeting en je hebt in 8 seconden je eerste denkbeelden bevestigd. Maar het zegt eigenlijk zo weinig. Er wordt me weleens verweten dat ik geen rekening houd met politiek en positie en dat is volledig terecht. We zijn niet allemaal gelijk, zei mijn vader altijd, maar we zijn zeker gelijkwaardig.

Youp van ‘t Hek bevestigde mijn vaders uitspraak toen ik hem als 17-jarige vrijwillige lichttechnicus van het lokale theater moest uitlichten voor een van zijn tryouts.

“Jij moet vertellen waar ik moet staan. Jij kent dit theater. Dit is jouw werk. Ook ik schijt gewoon op het porselein en de koningin rookt daar zelfs een sigaretje bij.”

Steve Jobs, de oprichter van Apple, ging in een heel oud interview uit zijn NeXT-periode nog een stap verder.

“Everything you see around you has been created by people that are no smarter than yourself.”

“Everything you see around you has been created by people that are no smarter than yourself.” Laat die uitspraak maar even landen.

Dus laten we er nou eens van uitgaan dat iedereen een verhaal heeft. Dat iedereen waarde toevoegt en dat iedereen de wereld om zich heen kan beïnvloeden en veranderen.

En laten we daarbij vooral die status en dat beeld dat we in ons hoofd vormen varen. Dan kunnen we met een open houding gelijkwaardige, menselijke verbindingen maken.

Daarin zit aandacht, daarin zit begrip en daarin zit zelfs je eigen verandering en die van een ander.

Comments 1

  1. Ben
    Mooi Mark Trouwens niks mis mee dat je zo lekker werkt en leeft en dat er dan zoveel mooie dingen uit voortkomen. Hulde.

Submit a Comment