Rede voor VVD ondernemersavond

9 years ago  •  By  •  1 Comments

"Kun jij voor de ondernemersavond van de VVD wat vertellen over internet en privacy?" Die vraag werd met de aanslagen van afgelopen vrijdag heel actueel. De primaire reactie van de politiek is namelijk gelijk 'meer bevoegdheden voor veiligheidsdiensten', maar ik denk niet dat we het antwoord daar langer kunnen vinden. Daarom een rede over privacy en vrijheid.

Een liberaal is iemand die gelooft in de vrijheid van het individu zolang hij de vrijheid van anderen niet beperkt.

Op 9/11 vond een van de grootste terroristische aanslagen uit de geschiedenis plaats. Amerika ziet het als een aanval op de vrijheid. Een oorlogsverklaring. Het wordt moslimterrorisme & jihadisme genoemd, maar het heeft weinig met het geloof te maken.

Er volgt een reactie:

Het Amerikaanse Bureau voor Nationale Veiligheid -de NSA- start het grootste binnenlandse inlichtingenprogramma ooit. Een aanval op de vrijheid wordt beantwoord met het inperken van de vrijheid. De werkwijzen van deze overheidsinstantie, met een begroting van 10 miljard, komt aan het licht door Assange & Snowden. Er volgen twee onafhankelijke studies. De conclusie van de studies? “We have not identified a single instance involving a threat to the United States in which the NSA program made a concrete difference in the outcome of a counterterrorism investigation.”

9/11 is echter slechts het begin. Er volgen veel terroristische aanslagen. Vooral ver weg, maar afgelopen vrijdag in Frankrijk ineens weer heel dichtbij.

De vraag is nu of we weer gelijk gaan reageren. Een aanval op de vrijheid en dus weer een oorlogsverklaring? De primaire reactie is tot nu toe geweest om de bevoegdheden van de veiligheidsdiensten groter te maken. Dit doet de terreurdreiging echter alleen maar groeien. Meer bevoegdheden, meer bombardementen, meer afschuw voor het westen zo blijkt.

“Het aantal aanhangers van het jihadistische gedachtengoed is enorm gegroeid in Frankrijk” blijkt uit onderzoek. “Dat kunnen de veiligheidsdiensten nu niet meer aan, ze hebben echt meer capaciteit nodig” is de conclusie die eraan gekoppeld wordt.

Dit noem ik gevolgbestrijding. Het doet me denken aan een bekende film quote:

Fear leads to anger,
Anger leads to hate,
Hate leads to suffering.

Ik denk dat het anders kan. Nee, dat zeg ik verkeerd. Ik weet dat het anders moet.

We hebben niet meer inperking van vrijheden nodig, we hebben een verandering in het denken van veiligheidsdiensten nodig.

Experts zeggen het volgende: “Het is strategisch verstandiger om het draagvlak weg te nemen, de bodem eruit te slaan. Voor militairen is dit een ingewikkelde boodschap, want hun machinerie leidt niet tot het resultaat dat ze ermee hopen te bereiken.”

Een liberaal is iemand die gelooft in de vrijheid van het individu zolang hij de vrijheid van anderen niet beperkt.

Volgens mij kun je als liberaal en weldenkend mens de oplossing niet langer zoeken in het inperken van vrijheid. We moeten naar fundamenteel andere oplossingen die bijdragen aan probleembestijding in plaats van gevolgbestrijding.

Comments 1

  1. Mark Vletter
    Dirk Wolthuis schreef vandaag overigens een erg goed stuk over dit onderwerp: http://numrush.nl/2015/11/17/5-vragen-over-privacy-die-je-niet-durft-te-stellen/

Submit a Comment