Het snel starten van Websites en Personen via Chrome en het Windows 10 start menu

8 years ago  •  By  •  0 Comments

Meerdere Personen aanmaken in Chrome

We beginnen met het maken van de verschillende Personen. Klik op tekst naast de minimaliseer knop voor het wisselen van Persoon.

meerdere gebruikers

Vervolgens kom je in het scherm waar je meerdere identiteiten -in Chrome Personen genoemd- kunt aanmaken.

persoon toevoegen

Standaard Persoon van Chrome NIET gebruiken

Hier wordt het even opletten want we gaan de standaard gebruiker -in mijn geval Persoon 1- niet gebruiken! Deze slaan we bij het inrichten over. Dit doen we omdat je deze standaard Persoon niet specifiek kunt ‘targetten’ bij het starten van Chrome.

Nadat we een extra Persoon hebben aangemaakt en ingesteld gaan we naar de instellingen van Chrome.

chrome instellingen

Vervolgens gaan we naar Personen, selecteren de Persoon die we hebben aangemaakt en klikken op Bewerken. Vervolgens kun je nog een foto of logo koppelen aan de Persoon en daarna klikken we op de knop Bureaubladsnelkoppeling toevoegen.

selecteren wijzigen chrome persoon

Met een rechtermuisklik op de snelkoppeling kun je deze toevoegen aan het menu start. Ook kun je ze zo toevoegen aan je taakbalk.

Bovenstaande herhaal je voor al je Personen en zo heb je een snelkoppeling voor iedere Persoon in je start menu.

Zoeken op naam van snelkoppeling geeft geen resultaat

Zoeken in het start menu levert je nu nog geen andere Chrome personen op. Wat je wel kunt doen is Chrome Personen starten met een toetsencombinatie. Afhankelijk van de plek in de taakbalk -in mijn geval locatie 1- kan ik met Windowsknop (Win) + 1 de Privé persoon in Chrome starten.

chrome zoeken Windows

Niet heel veel verder zou je zeggen, maar wat we net hebben gedaan vormt de basis voor het aanmaken van nieuwe snelkoppelingen die de juiste site bij de juiste Persoon openen.

Nieuwe snelkoppelingen naar de juiste website en persoon aanmaken in start menu

Met een rechtermuisklik op het bureaublad tover je een menu tevoorschijn en kan je voor Nieuw en Snelkoppeling kiezen. We zoeken Chrome op welke op mijn computer te vinden is op: “C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe”. Vervolgens geven we de snelkoppeling een naam bijvoorbeeld ‘Whatsapp’.

De nieuwe snelkoppeling wordt aangemaakt. Een rechtermuisklik op de nieuwe snelkoppeling en een keuze voor eigenlijk geeft me de mogelijkheid om aanpassingen te maken. We willen eigenlijk steeds 2 dingen aanpassen:

  1. het doel van de snelkoppeling
  2. het icoon van de snelkoppeling

Doel van snelkoppeling aanpassen

Achter Doel gaan we extra parameters toevoegen. Door –profile-directory=“Profile 1” achter Doel te zetten kunnen we een specifieke Persoon aanroepen. Door de url die we willen openen erachter te zetten openen vervolgens een specifieke webpagina.

“C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe”

Wordt daarmee

“C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe” –profile-directory=“Profile 1” https://web.whatsapp.com

Icoon van snelkoppeling aanpassen

Vervolgens is het handig om de nieuws snelkoppeling ook een passend icoon te geven. Iconfinder is een website waar je legio iconen kunt vinden. Download een .ico bestand en pas bij de eigenschappen van de snelkoppelingen het icoon aan via de knop Ander pictogram.

Heb je geen .ico, maar wel een mooie PNG gevonden, dan kun je convertico gebruiken om de .PNG om te zetten naar een .ico.

Bovenstaande proces herhaal je voor je meest geopende webpagina’s binnen de verschillende Personen.

Snelkoppeling in start menu in zoeken krijgen

Nu volgt een belangrijke stap. Ga naar de map waar alle start menu snelkoppeling in staan.

start menu bestandslocatie openen

Dit kan op bovenstaande manier of je copy paste de volgende regel naar de adresregel  van de verkenner: %appdata%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs

Zetde gemaakt snelkoppelingen in deze Programs map. Als je nu op de Windows knop druk en begint te typen dan vindt de zoek functie je snelkoppelingen.

add feedly to start menu

Andere apps toevoegen aan start menu van Windows 10

Via snelkoppelingen kun je heel veel apps eenvoudig toevoegen aan het start menu en de zoek functie. Soms krijg je items wel in het start menu maar niet in de zoekfunctie. Zo had ik het populaire programma Caffeine (wat gewoon een losse .exe is) in de directory “C:\Program Files (x86)” gezet, maar zelfs als ik de map van Caffeine onder indexeeroptie handmatig toevoegde aan de zoek index kwam het item niet terug in Windows zoeken. Ik heb het idee dat dit een rechter/gebruikers kwestie is. Het verplaatsen van de .exe naar een persoonlijke folder (onder C:\Users\Mark) en het maken van een nieuwe snelkoppeling maakte deze wel zichtbaar in de zoekfunctie. Dit lukte echter voor een ander programma – cutemarked – niet. De Windows zoek functie blijkt af en toe een beetje een black box.

Tot slot

Het quick launchen via Windows Search is op bovenstaande manier mogelijk geworden, maar het Windows start menu blijft een soort magische doosje. Er is weinig te vinden over de echte werking en zoektermen brengen je op fora waar geen duidelijke antwoorden te vinden zijn. Ik hoop dat ik je in ieder geval een stap verder heb gebracht en je werk weer een stukje lifehackeriger heb gemaakt. En mochten je het Windows start menu zat zijn -wat ik zou snappen- dan werken bovenstaande Chrome hacks ook met het geweldige Fingertips! Deze scant het Windows start menu automatisch en voegt echt alles wat erin staat toe. Verder komt er binnenkort een prachtige nieuwe versie van Fingertips dus deze app blijft een lifehackers aanrader.

Submit a Comment