Technologie zou het leven makkelijker maken…

7 years ago  •  By  •  1 Comments

Technologie zou het leven makkelijker maken. Ik vraag me steeds vaker af of dat wel werkelijk het geval is. Vroeger zette ik de televisie aan en met de afstandsbediening kon ik eenvoudig van kanaal wisselen. Tegenwoordig gaat dat echter anders.

Als ik nu tv wil kijken moet ik de decoder inschakelen en de TV aanzetten. Omdat de TV te plat is geworden voor fatsoenlijk geluid moet de versterker er ook maar bij aan. Hier stopt het echter niet. De Smart TV is namelijk een aantal jaar oud en de software daarvoor wordt niet meer up to date gehouden. Dat betekent dat er in mijn TV een Chromecast zit. Wil ik Netflix kijken dan moet ik mijn TV op een ander kanaal zetten. Ook de versterker mag schakelen en daarna kan ik vanaf mijn telefoon een Netflix serie doorsturen naar mijn TV.

Daar stopt het echter ook niet. Netflix heeft namelijk niet alles. Game of Thrones -dat door HBO wordt uitgezonden en waar ik via Ziggo voor betaal- is pas 16 uur nadat het uitkomt in Amerika beschikbaar in Nederland. Daarom heb ik een download station. Hier kan mijn Chromecast of TV echter niets mee dus heb ik ook een apparaat nodig die series vanaf mijn download station naar mijn TV en versterker brengt, die daarvoor inderdaad weer op andere kanalen moeten.

Wacht ik ben een afstandsbediening kwijt, ik tik zo verder, aah tussen de bank.

Hier stopt het nog steeds niet. Want naast Netflix is Amazon, Hulu, Apple en ook Disney bezig met een Netflix-concurrent. Deze laatste heeft inmiddels ook de deal met Marvel overgenomen en daarmee raakt Netflix die films en series van deze contentproducent in 2019 weer kwijt.

Daar stopt het echter ook niet. De NPO heeft zijn eigen uitzending gemist, BBC heeft dat -die je weer niet mag gebruiken in Nederland-, en natuurlijk hebben RTL en SBS hun eigen versie. En dan heb je mazzel als je de serie terug kunt kijken want “Zomergasten kun je maar 10 dagen terugkijken in verband met TV rechten”. Probeer dat overigens vooral niet te kijken vanaf de buitenlandse camping, want dat staat de NPO niet toe. Nog vreemder wordt het als je een TV serie terug wil kijken vanaf die Ziggo decoder. Je hebt het dan niet zelf opgenomen, maar dat heeft Ziggo voor je gedaan, maar reclame doorspoelen wordt geblokkeerd. Dan had je het zelf maar op moeten nemen ipv over laten aan je TV signaal leverancier. De waanzin is daarmee compleet.

Er zijn al partijen die al deze kanalen, series en films proberen te bundelen en dan met een verdeelsleutel voor werkelijk gebruik te verdelen over de makers van de content. De Spotify voor video zegmaar, echter daaraan wil bijvoorbeeld HBO niet meewerken. En laten we eerlijk zijn, er zijn ook veel artiesten waarvan de muziek niet op Spotify te vinden is. Nou denk je wellicht “ja Mark, maar dit is copyright en video en dat is ook ingewikkeld”, maar het zijn de distributeurs die het ingewikkeld maken. En dus stappen steeds meer mensen weer over op alleen downloaden, terwijl we net gelukkig waren bij Netflix. Aan downloaden verdient de producent minder (nee niet niks, want bioscoopbezoek zit op het hoogste niveau sinds 1992) . We downloaden overigens wel via onze anonieme VPN verbinding -waar we gewoon voor betalen-, want anders wordt je nog vervolgd ook voor het downloaden van Game of Thrones terwijl je hebt betaald voor HBO.

En bovenstaand -techniek maakt het niet eenvoudiger- probleem doet zich niet alleen voor bij het kijken naar series en films. Voor connected devices zie je hetzelfde drama ontstaan. Philips Hue werkt niet samen met Klik aan Klik uit. Slimme speakers moeten meerdere protocollen ondersteunen om echt slim en compatibel te zijn en de slimme baby video camera doet het weer anders. Daarom zijn er Hubs die al die verschillende talen praten, maar de protocol chaos is groot. KaKu, 433MHz, EnOcean, Knx, Z-wave, Thread, ZigBee, DigitalStrom,1-Wire, Dmx, Infrarood, WiFi, Bluetooth. En je mag hogere wiskunde studeren om dat allemaal aan elkaar te knopen. Dus gaan we zelf zoeken naar slecht doorontwikkelde appjes, waarmee we vanaf de smartphone de versterker zachter kunnen zetten, het licht aan kunnen doen, of de zonwering kunnen bedienen. En doe het alsjeblieft niet via het internet want als dat uitvalt kun je werkelijk helemaal niets meer in huis.

Ja alles kan remote en met appjes. We hebben toegang tot alle content uit heel de wereld, maar makkelijk is het er niet op geworden.

Het summum van de tech gekte kwam echter twee weken geleden. Je kunt nu een hoesje bestellen die een extra batterij is voor je telefoon én die de oordopjes van je telefoon kan opladen.

Je betaalt dus eigenlijk bijna € 900,- voor een telefoon met een te kleine batterij, zonder gewone koptelefoon aansluiting. Het voordeel van de telefoon? Voor slecht € 250,- kun je je draadloze dopjes -ja die tandenborstel opzetstukjes voor in je oor- kwijt raken.

Gelukkig heeft Apple de nieuwe iPhone X aangekondigd. Die heeft wel 2h extra stand-by tijd. Je betaalt er slechts € 1329,- voor. Het voordeel van deze telefoon is dat je hem recht voor je gezicht moet houden om hem te unlocken wat echt ideaal is zeker in de auto. Die handige betrouwbare eenvoudige vingerafdrukscanner? Die is verwijderd op dit hypermoderne toestel. Ik had het toestel bijna besteld. Helaas is het hoesje met de extra accu én de ingebouwde koptelefoonoplader nog niet beschikbaar voor deze telefoon.

Ondertussen kijkt mijn oma gewoon TV via het oude analoge signaal. Kan ze gewoon zappen met één afstandsbediening. Muziek luistert ze steeds minder. Die afstandbediening van de CD-speler is namelijk veel te ingewikkeld en lijkt met ieder jaar dat ze ouder wordt alleen maar lastiger te worden. Als we daar nou eens een mooie eenvoudige technische oplossing voor hadden…

Comments 1

  1. Al die moderne onzin is eigenlijk te krankzinnig voor woorden. Mij is het plezier van het kijken in elk geval vergaan, de TV staat hier meestal uit en ik gebruik mijn aftandse iPhone 4 vooral als dumbphone.

Submit a Comment