Tesla Model 3 – wat we kunnen halen uit de presentatie

8 years ago  •  By  •  5 Comments

Bereik van Tesla Model 3

De op dit moment in Nederland verkochte Models S heeft een API rating van 426Km en haalt in de praktijk zo’n 400km. De standaard Model E heeft een rating van 346Km en zal daarmee in de praktijk zo’n 325Km halen. Er komen range technisch echter meerdere varianten. De 325Km lijkt range technisch het instapmodel te zijn. De auto kan natuurlijk aan de Supercharger -de snellader- van Tesla. Dit netwerk van Tesla snelladers wordt het komende jaar bijna verdubbeld.

Autopilot Tesla Model 3

Autopilot is de technologie die de Model S zelf rijdend, zelfparkerend en ‘oproepbaar’ maakt. De autopilot hardware is standaard geïnstalleerd in de Model 3 en bijbehorende veiligheid features daarvan zijn ook standaard. Dat betekent niet gelijk dat de auto autopilot zal hebben overigens, want zo werd dit niet uitgesproken op het podium. Ik verwacht dat die daarmee nog steeds een optie zal zijn waar je extra voor zal betalen.

Comfortabel vervoer

Er moeten 5 mensen comfortabel in de Tesla Model 3 kunnen zitten. Dat zal betekenen dat de auto aan de achterkant hoger zal zijn -zeker aan de zijkanten- om langere mensen te kunnen laten zitten. Dit is een manco in de Model S. Om dit comfort mogelijk te maken zit je op de bestuurderspositie verder naar voren.Vervolgens is het hele dak van glas gemaakt.

5-mensen-in-tesla-model-3

In de Model 3 heeft, net als de Model S veel ruimte voor bagage. Er is een reguliere kofferbak achter en een kofferbak voor -op de plek waar bij een reguliere auto de benzinemotor zit- beschikbaar.

Model 3, Model X, Model S

Bouw

De auto is voornamelijk gebouwd van staal, maar heeft ook veel aluminium elementen. Verder is er weinig hergebruik van componenten uit de hiervoor ontwikkelde Tesla’s. Luchtophanging wordt waarschijnlijk – net als bij de Model S- weer een optie.

Handvaten en deur

De deuren van de auto gingen niet open tijdens de presentatie, maar de Model 3 lijkt standaard niet de falcon wing doors van de Model X te hebben. De deuren hadden echter ook niet de handgrepen van de Tesla Model S. De deuren van de Model 3 lijken daarmee net als bij de X open te gaan door het handvat aan te raken. Deze komen dan niet meer als bij de Model S naar buiten, maar de hele deur gaat bij aanraking gelijk open.

Stoelen

De stoelen lijken overgenomen van de nieuwe generatie Model S en hebben dus meer de kuipvorm.

Midden console

In het middenconsole zit een 15″ landscape geplaatst touch scherm, zoals we dit ook kennen in de Model S en Model X. Dit scherm staat echter veel losser van het dashboard. Bij de Model X zit er een gat tussen het middenconsole en je armleuning. Dit is in de Model 3 gevuld met opbergvakken en ziet er daarmee mooier uit. Verder is er geen console achter het stuur. Er kan gewerkt gaan worden met een Heads Up Display. Ook lijkt er geen ruimte te zijn voor dashboard kastjes, waarmee de nieuwe opbergvakken in het midden die functie wellicht overnemen.

Het interieur is vermoedelijk in bepaalde mate een mockup en harde conclusies kunnen we aan de beelden dus nog niet ontlenen.

tesla-model-3-midden-console

Meer dan dit weten we op dit moment niet over de Model 3. Wil je een auto bestellen, dan sta je even in de rij, want inmiddels zijn er meer dan 230.000 pre orders van de auto geweest. Dat is eigenlijk 230mio aan crowdfunding -en potentieel $9.5 Miljard aan sales-, wat ongelofelijk is. Reserveren kan op Tesla.com.

Vincent Everts maakte vanmorgen bij Tesla in Amsterdam een video over de introductie en de eerste reacties van ervaringsdeskundigen als Maarten Steinbuch. Meer informatie is ook te halen uit een testrit met de Model 3 op periscope.

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Comments 5

 1. Ernst
  Dank voor je uitleg. Wat niet zal kloppen is de prijs conversie naar euro's. $35000 is € 38000 nu, maar in de USA rekenen ze altijd zonder salestax. En hier communiceren we de consumentenprijs incl btw. Dat wordt dus hier € 46000.
  • Mark Vletter
   Dag Ernest, Dank voor de aanvulling. 2018 is nog ver weg dus ik ben benieuwd wat de koerst gaat doen.
 2. Martin Schimmel
  Google zegt: 35 000 U.S. dollars = 30 719.2698 Euros Je zit er dus 8K naast, Ernst. Je opmerking over de sales Tax klopt wel, Dus incl 21% BTW komen we op ca. 37.000 euro. BEV's hebben op dit moment nog geen bijtelling. Hopenlijk blijft het nog even zo :)
 3. Martin Schimmel
  Ik bedoel trouwens bpm ipv. bijtelling. De bijtelling voor BEV's staat momenteel op 4%.
 4. Geen BPM

Submit a Comment