Review: Windows 8 voor zakelijke gebruik

11 years ago  •  By  •  0 Comments

Al dat gespeel met laptops resulteerde ook in veel gespeel met Windows 8 en nu dit de standaard wordt binnen Voys is dat een goed moment om eens nader te kijken naar dit OS.

Snelheid in de plus

Hetgeen wat het meest opvalt is hoe snel de laptop “klaar voor gebruik” is. Openklappen en na 2 seconden is hij “ontwaakt” uit zijn slaap, heb je wifi verbinding en kun je aan de slag. Ook opstarten is aanzienlijk sneller dan bij dezelfde machine draaiend op Windows 7.

Prestatieverschillen tussen Windows 7 en Windows 8 binnen de applicaties merk je niet.

Het nieuwe startmenu

Het startmenu is volledig op de schop gegaan, maar om eerlijk te zijn gebruikte ik de start functie vroeger sec voor het zoeker naar bestanden en applicatie. Wat dat betreft zijn de “windows tiles” makkelijke grote snelkoppelingen, maar ik vind de meerwaarde ervan beperkt.

metro-modern ui start menu

Search is beter

Wat wel op valt is dat zoeken sneller gaat. Dat maakt werken met sec een keyboard makkelijker want je drukt op de Windowsknop typt de startletters van je applicatie en het een druk op enter wordt deze gestart. Bestanden worden op dezelfde manier gevonden en ook dit kan snel en eenvoudig zonder de muis te hoeven gebruiken.

Algemene gebruikersomgeving rustiger

Het valt me in het geheel op dat de gebruikersomgeving (de user interface of GUI) rustiger geworden is. De afgeronde hoeken van de windows zijn weg en dat en legio andere kleine aanpassingen brengen het geheel meer in balans. De ribbon die je in explorer te zien krijg is snel, functioneel en ook voor de poweruser goed te gebruiken.

windows 8 ribbon

Metro applicaties, niet voor desktop gebruikers

Laten we hier heel simpel zijn, de Metro UI is bedoeld voor touch bediening. Van alle metro applicaties zijn er slechts een aantal die meerwaarde hebben. De enige “windows tile” die bij mij nog bestaat is die van het weer en ik miste een “tile” die simpelweg de tijd weer geeft, waarvoor ik de app “clock tile” voor heb geïnstalleerd. Ook NextGen reader heeft als metro app een plekje veroverd en verder blijken de metro varianten van bijvoorbeeld apps als Evernote en Skype veel minder krachtig en veelal complexer.

Dat Metro (of modern UI zoals we het tegenwoordig van Microsoft mogen noemen, bedoeld is voor touch bediening merk je ook bij Internet Explorer en Chrome die beide binnen de “modern UI” kunnen draaien. Daarmee wordt de ruimte van de taakbalk ook onderdeel wordt van de bruikbare schermruimte. In theorie werkt dit mooi maar Internet Exploror is niet lekker te bedienen in “Windows 8” modus met muis en toetsenbord en bij Chrome starten andere applicaties “achter” je metro interface, als je met meerdere schermen werk wat zeer gebruikersonvriendelijk is.

Ik vind persoonlijk dat Windows hier kansen laat liggen. Modern UI komt namelijk pas echt tot haar recht als er echt goede hybrides worden ontworpen en wat dat betreft is Lenovo met de Helix op de goede weg.

Conclusie

Koop je een nieuwe laptop en moeten je kiezen tussen Windows 7 of Windows 8, dan is 8 mijn persoonlijke favoriet. De rust in de UI en de snelheid van start, resume en search maken het een power OS. Mocht je een bedrijf moeten migreren van Windows XP naar een nieuwere versie dan is een directe stap naar Windows 8 absoluut geen vreemde.

Submit a Comment